Împreună plantăm dezvoltare

şi armonie în Valea Viilor

Asezată în Podișul Târnavelor, comuna Valea Viilor este o veche așezare săsească din Județul Sibiu. Conform estimării liderilor locali formali și informali, 25% dintre locuitorii comunei aparțin minorității rome, care a înlocuit etnicii germani emigrați aproape în totalitate. La recensământul din 2011 doar 9,29% dintre cetățeni s-au declarat romi, apartenența la această etnie, limba și cultura fiind stigmatizate. Conform datelor oficiale, celelalte naționalități sunt reprezentate de români 84,3 % și maghiari 2,19 %.

 

Deși au trecut aproape 40 de ani de la instalarea în număr mare a romilor în comunitate, integrarea lor economică și socială este departe de a fi îndeplinită. Romii din Valea Viilor nu sunt atrași și acceptați în activitățile majorității, au acces limitat la resurse, locuri de muncă și activități aducătoare de venit și beneficiază limitat de servicii medicale, sociale sau educație. În general populația romă este mai puțin ocupată, mai săracă și mai puțin educată.

 

Proiectul iși propune să inducă schimbări sistemice aducând progres economic și integrare socială în beneficiul comunității de romi, tineri și persoane vulnerabile.

 

Fundația Open Fields, având în portofoliu un număr de șapte proiecte dedicate romilor, va folosi ca motivație pentru mobilizarea comunității un model agricol inovator: plantarea pomilor fructiferi și cultivarea plantelor de gradină. Această activitate lucrativă agro-horticolă va atrage energia întregii comunități, în jurul ei fiind dezbătute, studiate și ameliorate problemele sociale, economice, de infrastructură și de politici publice.

 

Primăria Valea Viilor va realiza mobilizarea comunității, va promova cultura, muzica și dansurile romani, va include rezultatele în strategia sa de dezvoltare și va disemina rezultatele la nivel local și național.

 

La finalul proiectului se va constata scăderea decalajului dintre populația romă și celelalte grupuri etnice, precum și conviețuirea armonioasă a acestora.

 

 

Proiect derulat de Fundația Open Fields

în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Viilor

Proiectul este derulat de Fundația Open Fields în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Viilor și beneficiază de o finanțare în valoare de 224.600 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org

Copyright 2023 © Fundatia Open Fields. All rights reserved

RO

EN